be.yoyo Yoyofactory Replay Pro
be.yoyo Yoyofactory Response Pads
be.yoyo Yoyofactory Yoyo Lube

Hier vind je nuttige info betreffende je yoyo, het onderhoud ervan en het spelen.


Belangrijk


Draai je yoyo nooit te hard vast! De huidige generatie yoyos zijn met precisie gemaakt en te hard dichtdraaien zou bepaalde onderdelen kunnen beschadigen. Draai gewoon vast tot je weerstand voelt. Probeer ook te vermijden dat je je yoyo zeer hard tegen een hard oppervlak werpt, ze kunnen tegen een stootje maar dit zou de balans kunnen beïnvloeden en in het slechtste geval beschadigen.


Moderne yoyo


Er bestaan 2 soorten yoyos, de 'responsive' en de 'unresponsive'. Beiden bevatten een kogellager zodat ze lang blijven ronddraaien (spinnen) zodat je voldoende tijd hebt om je trucs uit te voeren. Het verschil bestaat erin dat de 'responsive', zoals vroeger, terugkomt met een rukje (tug) en je voor de 'unresponsive' yoyo een trucje moet kennen: een 'bind'. Vooral de 'unreponsive' yoyo kent de laatste jaren veel succes omdat je er lange en ingewikkelde trucs mee kan doen zonder dat hij plots terugkomt. Je vindt een heleboel informatie op internet.


Speelstijlen


Vooraleer een speelstijl te kiezen moet je de basisvaardigheden goed onder de knie hebben. Je vindt er al een aantal op de pagina leren maar eventjes 'googelen' en je vindt gemakkelijk een eindeloze rits aan trucs. Belangrijk is om een goede worp (throw) aan te leren zodat je yoyo lang blijft 'spinnen'. Dit doe je door je yoyo met je handpalm omhoog over je vingers naar beneden te werpen. Basis trucs zijn oa. de 'sleeper', de 'bind' (noodzakelijk voor een 'unresponsive' yoyo), de 'breakaway' en de 'trapeze'. Leuke trucjes om te beginnen zijn ook 'walk the dog' en verschillende figuren trucs (picture tricks).


1A

Deze speelstijl is het populairst en ook wel met reden. Hier draait het om allerhande trucs met en op het touwtje (string tricks).


2A

Deze speelstijl draait rond repetitieve handelingen van oa. 'loops'. Hier wordt de yoyo nooit op het touwtje gebracht. 2A vereist uiteindelijk dat je speelt met 2 yoyos.


3A

Zelfde speelstijl als 1A maar met 2 yoyos.


4A

Hierbij is de yoyo niet aan het touwtje vastgemaakt. Je kan trucs doen waarbij de yoyo volledig vrij door de lucht klieft. Je hebt er wel bij voorkeur een speciale yoyo voor nodig.


5A

Zoals 4A maar hier is de yoyo zelfs niet aan je middenvinger vastgemaakt. Hij wordt vastgehouden door een zogenaamd tegengewicht (counterweight).


Touwtjes


Belangrijk is om je touwtje 'op tijd en stond' te vervangen. Professionele spelers vervangen ze soms om de paar uur maar je kan heus wel een paar dagen of weken (als je niet veel speelt) met hetzelfde touwtje spelen. Reden is dat er na verloop van tijd teveel 'string tension' ontstaat waardoor je yoyo niet meer zo gemakkelijk speelt of trucs beheerst. Dit is normaal en bovendien zijn de touwtjes niet duur. Daar alle touwtjes te verkrijgen op be.yoyo gemaakt zijn van polyester zullen ze nauwelijks breken maar ook hier geldt 'beter voorkomen dan genezen'. De beste lengte voor je touwtje is wanneer je vinger zich op ongeveer navelhoogte bevindt en de yoyo juist de grond raakt. Het touwtje bevestig je rond je middenvinger tussen het eerste en tweede kootje. Het dient vastgemaakt met een doorgehaalde lus. Instructies vind je in de verpakking bij je yoyo. De Yoyofactory touwtjes komen gebruiksklaar met een voorgeknoopte lus en zijn ideaal voor beginners. De 'betere' Kitty string touwtjes dienen nog op de juiste lengte afgesneden en je moet zelf een lus maken (wat overigens gemakkelijk is).


Onderhoud


Respons Pads

De 'respons pads' maken dat je yoyo goed afrolt en op een goede manier terugkomt naar je hand. Na verloop van tijd zullen die wat afslijten en dien je ze te vervangen. Je zal dit voelen maar je kan er wel lang mee doen. De verschillende pads geven een iets ander gevoel (zie respons pads).


Kogellager

Een kogellager stelt je yoyo in staat om lang te 'spinnen'. Om de beste levensduur te verkrijgen kan je de lager aan de zijkant best met 'een heel klein beetje' olie insmeren. Een half druppeltje is genoeg. Dit helpt ook om het geluid van de lager te verminderen. Dit kan optreden na verloop van tijd maar dit is normaal. Het betekent dat je lager 'droog draait', op zich geen probleem maar het kan de levensduur beperken, en vervelend zijn. Als de lager echt teveel lawaai maakt kan het zijn dat deze is vervuild en moet gereinigd worden.


Assen

Je as zal bij normaal gebruik niet breken, in het uitzonderlijke geval dat dit zo zou zijn kan je een nieuwe bestellen. Vermijd te hard vastdraaien van de yoyo om te voorkomen dat de schroefdraad beschadigd wordt.


Multitool

De multitool is een erg handig gereedschap om je te helpen bij het onderhoud van je yoyo.

SHARE

FOLLOW

be.yoyo Yoyofactory Strings